söndag 19 juni 2016

Asiatisk räkröra

Asiatiskräkröra

Ingredienser

 10
handle
  • 300 g skalade räkor 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 msk olivolja 
  • 1/2 dl crème fraiche 
  • finrivet skal och juice av 1lime 
  • 1 dl hackad koriander (ca 1 kruka)
  • ca 1/2 påse lättsaltade lantchips (à 200 g)
  • salt 
  • peppar 
  • tabasco
    1. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt räkorna och fräs 1 minut under omrörning.
    2. Ta från värmen och lägg det frästa i en matberedare. Mixa grovt. Kyl snabbt ner.
    3. Blanda crème fraiche, limeskal, limejuice och koriander.
    4. Vänd ner räkfräset. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Ställ i kylen.
    5. 30 minuter före servering: Fördela röran på chipsen. Bjud som drinktilltugg. Blir något över så ta fram det till vickningen. OBS jag använde hjärtsallad istället för chips.



måndag 6 juni 2016

Ernst goda bröd

http://www.koket.se/ernst-kirchsteiger/ernsts-goda-julbrod/


Du behöver

  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 l naturell yoghurt
  • 2 dl russin
  • 2 dl hela hasselnötter
  • 3 dl torkade strimlade aprikoser
  • smör till formarna
  • 2 dl solros- eller pumpafrön

Gör så här

  1. Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.
  2. Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor.
  3. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön.
  4. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.