onsdag 21 december 2011

Lakritskola med choklad & flingsalt

Nästan lika goda som Chokladfabrikens lakritskola är denna hemlagade variant. Imorgon ska jag koka den
- mums!
Recept:

Cirka 60 stycken

Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad



Gör så här

1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk
pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt
sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar
117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca
15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det
ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp
på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.