Idag ska jag prova att baka dinkelbröd. Jag tog hälften dinkelmjöl och hälften grahamnsmjöl.
Här är receptet.
Ingredienser1 kg ljust eller grovt dinkelmjöl ca 1,7 l
25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
Gör så härLägg allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Smula ner jäst, samt lite vatten. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ner resten av vattnet, bearbeta den lösa degen väl.
Låt jäsa 30 min. Häll degen i 2 smorda avlånga brödformar
Jäs 30 min igen. Grädda i 250 grader 15 minuter, sänk till 200 och grädda ytterligare 20 min
Jag gjorde så här: Hälften dinkelmjöl hälften grahamnsmjöl i en bunke. Blandade jästen i fingervarmt vatten, hällde i salt. Blandade ner vattnet i mjölet och knådade ihop degen (köksassisten). Jäste degen i 30 min under duk. Bakade ut degen halva till småbröd, andra halvan till en limpa. Degen kändes torr, hoppas att bröden inte blir det. Nu ska de jäsa i 30 minuter till. Gräddade småbröd enl. ovan.
Gräddade "limpan" i vår ångugn valde förprogrammet för att grädda långfranska men tog ut den 18 minuter innan. Limpan så klar ut. Har inte smakat den men småbröden blev jättemumsiga med smör och ost. |
|