söndag 8 januari 2012

Recept med färska dadlar - Havrekakor med tranbär och äpple

Jag tittade på nyhetsmorgon imorse och såg då hur man kunde använda upp sina färska dadlar.
Ska nog prova göra dessa kakor.


Havrekakor med tranbär och äpple
20 stycken

I USA finns det råa havregryn. Här i Sverige blir de upphettade under valsning från korn till gryn. Men ibland använder vi dem ändå, som här för att kunna göra smaskiga kakor. Välj eko havregryn!
Tips 1: Skölj händerna med kallt vatten mellan varven då du formar kakorna. De släpper lättare då.
Tips 2: Ju kortare tid du har kakorna inne desto ”kladdigare” blir de. När du har dem längre tid i ugnen blir de hårdare och kan förvaras under en längre tid.
Tips 3: Ha kakorna i ugnen under natten. Du behöver inte ställa klockan för att vända dem, de blir goda ändå!

5 dl havregryn
1 ½ dl dadlar
1 dl tranbär
1 dl mandlar, grovhackade
2–3 äpplen, grovt rivna

Lägg havregryn i matberedare och kör tills de har finfördelats. Lägg i dadlar och kör igen tills allt blandat sig. Ta ur smeten och lägg i en skål. Blanda i russin och mandlar. Tillsätt äpplen till smeten, blanda gärna med händerna. Forma smeten till kakor och lägg på ett bakplåtspapper. Torka i ugnen på 42 grader i 8–12 timmar. Vänd kakorna efter halva tiden.
Ett recept av Erica Palmcrantz Aziz