Jag tittade på nyhetsmorgon imorse och såg då hur man kunde använda upp sina färska dadlar.
Ska nog prova göra dessa kakor.
Havrekakor med tranbär och äpple
20 stycken
I USA finns det råa havregryn. Här i Sverige blir de upphettade under valsning från korn till gryn. Men ibland använder vi dem ändå, som här för att kunna göra smaskiga kakor. Välj eko havregryn!
Tips 1: Skölj händerna med kallt vatten mellan varven då du formar kakorna. De släpper lättare då.
Tips 2: Ju kortare tid du har kakorna inne desto ”kladdigare” blir de. När du har dem längre tid i ugnen blir de hårdare och kan förvaras under en längre tid.
Tips 3: Ha kakorna i ugnen under natten. Du behöver inte ställa klockan för att vända dem, de blir goda ändå!
5 dl havregryn
1 ½ dl dadlar
1 dl tranbär
1 dl mandlar, grovhackade
2–3 äpplen, grovt rivna
Lägg havregryn i matberedare och kör tills de har finfördelats. Lägg i dadlar och kör igen tills allt blandat sig. Ta ur smeten och lägg i en skål. Blanda i russin och mandlar. Tillsätt äpplen till smeten, blanda gärna med händerna. Forma smeten till kakor och lägg på ett bakplåtspapper. Torka i ugnen på 42 grader i 8–12 timmar. Vänd kakorna efter halva tiden.
Ett recept av Erica Palmcrantz Aziz