söndag 8 januari 2012

Saffranspannkaka


Från min Blogg Lilla sommarstugan

En klassisk, gotländsk läckerhet! Servera med vispad grädde och salmbärssylt.
Grädda i långpanna - lätt att laga till många!

Bild från Arla.se

Eller prova ett kanske enklare recept.
Receptet är för 10-12 personer.
4 dl risgrynsgröt
2 ägg
1 1/2 dl grädde
1/5 dl socker
saffran (1pkt)
1/2 dl russin (Kan uteslutas om man vill)
1/2 dl skalad mandel

Gör så här:
Koka gröten, eller köp färdig gröt. Blanda samman ägg, socker, grädde, gröt och russin. Hacka mandeln grovt och rör ner.
Lös saffran i två matskedar hett vatten. Låt dra någon minut och rör sedan ner i smeten.
Smörj en långpanna med smör och slå i smeten.
Grädda kakan i 30 minuter i 200-225 grader. Pannkakan ska vara gyllengul och få lite fin färg ovanpå. Täck med folie om kakan får för mörk färg.
Skär i rutor, dekorera med florsocker och servera med grädde och salmbärssylt.