Cheesecake med pepparkaksbotten
75 g smör
180 g pepparkakor
4 dl Crème Fraiche
1/2 dl socker
1 paket saffran
3 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren. Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ det hela kallt en stund i kylen. Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda cheesecaken i ugnen i 20-25 minuter eller tills den stelnat.
Smördegssnurra med kaviar och rostad lök
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle, bred på Kalles kaviar eller motsvarande, strö över rostad lök och riven Västerbottensost och rulla ihop. Skär i knappt centimetertjocka skivor och fördela på bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter.
Smördegsrutor med brie och rårörda lingon
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle. Dela den i kvadrater, cirka 5x5 centimeter. Tryck till i mitten på varje fyrkant så att det blir en liten fördjupning. Lägg en bit brie på varje bit. Grädda i cirka 8 minuter. Låt svalna något och dekorera med en liten klick rårörda lingon, hemrörda eller färdigköpt sylt.
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle. Dela den i kvadrater, cirka 5x5 centimeter. Tryck till i mitten på varje fyrkant så att det blir en liten fördjupning. Lägg en bit brie på varje bit. Grädda i cirka 8 minuter. Låt svalna något och dekorera med en liten klick rårörda lingon, hemrörda eller färdigköpt sylt.
Tunnbrödsknäcke med Västerbottensostkräm
4 stora mjuka tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt
2 dl ricottaost
2 dl riven Västerbottensost
finklippt gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med ägg, strö över kummin och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills de blivit hårda och fått lite färg. Låt svalna. Rör i ihop fyllningen, mixa gärna slät med stavmixer. Precis innan servering klickar du på lite fyllning på varje bit.